Netvlies-scan
Hoe werkt een OCT?
Een OCT is een beeldvormende techniek die hoge resolutie beelden kan maken van structuren van het oog. Het is te vergelijken met een echo. Bij een OCT wordt er gebruik gemaakt van lichtgolven in plaats van geluidsgolven. De beelden geven een doorsnede weer van bijvoorbeeld het netvlies of de oogzenuw van het oog. Een OCT wordt veel gebruikt voor de screening op glaucoom (hoge oogdruk), daarnaast is het een goed hulpmiddel om de juiste diagnose te stellen of te bevestigen.
Wanneer gebruiken we OCT?
Vaak zal uw oogarts/optometrist een OCT laten maken als er sprake is van (familiair) glaucoom of als er problemen lijken te zijn in het centrale gedeelte van het netvlies (macula of gele vlek).
De belangrijkste aandoeningen zijn:
- Macula-oedeem: Er zit vocht in de macula. Dit komt voor bij diabetes, vaatverstopping of ontstekingen
- Maculagat: Er zit een gat in uw centrale netvlies
- Maculapucker: Er ligt een vliesje op uw centrale netvlies en dit vervormt uw zicht.
- Maculadegeneratie: Dit is slijtage van de macula. U kunt hierover meer lezen
in de folder Maculadegeneratie. - Glaucoom (verhoogde kans op glaucoom)
Hoe verloopt het onderzoek?
Bij het OCT apparaat zit u met de kin op de kinsteun en het voorhoofd tegen de band. Wanneer u in het OCT apparaat kijkt ziet u een groen kruis. Tijdens het onderzoek kijkt u naar dit groene kruis (het fixatiepunt). Naast het groene kruis zijn er nog diverse rode lijnen te zien. Er worden meestal meerdere beelden per oog gemaakt. Tijdens het onderzoek kunt u gewoon knipperen met uw ogen. Wel vraagt de assistent u tijdens het onderzoek soms even niet met de ogen te knipperen. Het licht van het groene kruis en de rode lijnen zijn niet gevaarlijk voor uw ogen. U heeft vrijwel geen last van het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 5-10 minuten.
De uitslag van het onderzoek
Meestal krijgt u direct na het onderzoek de uitslag van uw oogarts/optometrist, soms dient u nog een vervolg afspraak te maken voor de uitslag.
Heeft u nog vragen?
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder, dan kunt u deze voor of na het onderzoek stellen aan de technisch oogheelkundig assistent (TOA) of optometrist.
Ook kunt u bellen met Maashorst Oogkliniek, 0413 – 40 19 56.