Behandelingen

Hieronder vindt u informatiefolders van alle behandelingen die Maashorst Oogkliniek uitvoert. U kunt de informatie ook downloaden.

Uw kind ziet in de verte slechter dan dichtbij. Het oog is in verhouding langer gebouwd, dit is gemeten vanaf de voorkant tot de achterkant (het netvlies) van het oog. Het beeld dat het oog binnenkomt valt hierdoor niet scherp op het netvlies, maar ervoor, zoals hieronder op de afbeelding te zien is. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.

Lees meer

Atropine schakelt tijdelijk het vermogen van het oog om scherper te stellen (het z.g. accomoderen) uit. Het oog komt hierdoor in een rusttoestand, zodat bekeken kan worden of uw kind nu of in de toekomst een bril nodig heeft. In deze folder leest u welke voorbereiding u voor het atropine-onderzoek moet treffen.

Lees meer

Fluorescentie angiografie is een onderzoek waarbij digitale foto’s van het netvlies worden gemaakt met behulp van flitslicht en een speciaal fototoestel. U krijgt hiervoor een in water oplosbare kleurstof (fluoresceïne) in een bloedvat van uw arm gespoten. De kleurstof verspreidt zich door het hele lichaam, dus ook naar het oog. Vrijwel direct na het inspuiten komt het ook in de bloedvaten van het netvlies. Dan worden er een reeks foto’s gemaakt.

Lees meer

Het gezichtsveld is alles wat uw oog kan zien van zijn omgeving zonder dat u uw oog beweegt. Als u naar een bepaald punt kijkt, ziet u meer dan dat punt alleen. Alles wat u daar omheen ziet, noemen we het gezichtsveld. Het gezichtsveld van het rechter- en linker oog overlapt elkaar in het midden.

Lees meer

U heeft met uw oogarts gesproken over de wenselijkheid of noodzaak om geneesmiddelen in uw oog te spuiten (injecteren). De voor u belangrijke informatie hierover wordt in deze folder weergegeven. Deze informatiefolder kunt u thuis nog eens rustig doorlezen.

Lees meer

Een laser kunt u het beste zien als een soort speciale gloeilamp, maar dan een gloeilamp die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden. Er bestaan verschillende soorten lasers. Zij verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. In de oogheelkunde worden vooral de Argonlaser en de Yag-laser gebruikt.

Lees meer

Deze folder geeft u informatie over de diagnose glaucoom en de behandeling selectieve lasertrabeculoplastiek. Lees de folder goed door.

Lees meer

Instructie voor patiënten en familie/mantelzorgers die oogdruppels moeten toedienen vóór en/of na een operatie/ingreep.

Lees meer

Het goed functioneren van de ogen hangt mede af van de positie en functie van de oogleden. Bovendien hebben de oogleden grote invloed op het uiterlijk. De onderoogleden kunnen ‐ vooral op oudere leeftijd ‐ naar binnen of naar buiten draaien.

Lees meer

Een OCT is een beeldvormende techniek die hoge resolutie beelden kan maken van structuren van het oog. Het is te vergelijken met een echo. Bij een OCT wordt er gebruik gemaakt van lichtgolven in plaats van geluidsgolven. De beelden geven een doorsnede weer van bijvoorbeeld het netvlies of de oogzenuw van het oog. Een OCT wordt veel gebruikt voor de screening op glaucoom (hoge oogdruk), daarnaast is het een goed hulpmiddel om de juiste diagnose te stellen of te bevestigen.

Lees meer

Een andere naam voor scheelzien is strabismus. Bij scheelzien kijken beide ogen niet in dezelfde richting. Een scheelziensoperatie is een operatie aan de oogspieren om de oogstand te verbeteren. Voor strabismusoperaties werkt Maashorst Oogziekenhuis samen met het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

Lees meer

Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt ‘staar’ of ‘cataract’ genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt daarmee te maken.

Lees meer

Tijdens een staaroperatie wordt altijd een kunstlens geïmplanteerd om het oog zo goed mogelijk te corrigeren. Standaard is dit een monofocale implantlens die samen met de staaroperatie valt onder de verzekerde zorg. U kunt echter ook kiezen voor een premium lens.

Lees meer

Uw behandelend arts heeft voorgesteld bij u de traanpunt te vergroten. In deze folder leest u alles over de gang van zaken rond de ingreep.

Lees meer

De traanpunten liggen tegenover elkaar aan de neuskant van onder- en bovenooglid. De tranen worden voornamelijk via de onderste traanpunt afgevoerd. De traanpunt kan vernauwd zijn, waardoor de tranen niet worden afgevoerd.

Lees meer

Dit is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meiboom) in het ooglid. Per ooglid zijn er hier enkele tientallen van. Een talgklierzwelling wordt in medische termen een ‘Chalazion’ genoemd.

Lees meer