Informatiefolders

Hieronder vindt u informatiefolders van alle mogelijke aandoeningen waar Maashorst Oogkliniek u bij kan helpen. U kunt de informatie ook downloaden.

Uw kind ziet in de verte slechter dan dichtbij. Het oog is in verhouding langer gebouwd, dit is gemeten vanaf de voorkant tot de achterkant (het netvlies) van het oog. Het beeld dat het oog binnenkomt valt hierdoor niet scherp op het netvlies, maar ervoor, zoals hieronder op de afbeelding te zien is. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.
Lees meer

Atropine schakelt tijdelijk het vermogen van het oog om scherper te stellen (het z.g. accomoderen) uit. Het oog komt hierdoor in een rusttoestand, zodat bekeken kan worden of uw kind nu of in de toekomst een bril nodig heeft. In deze folder leest u welke voorbereiding u voor het atropine-onderzoek moet treffen.
Lees meer

Conjunctivitis is de medische term voor een bindvliesontsteking van het oog. Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. Het oogwit wordt bedekt door een dunne laag slijmvlies (conjunctiva) dat veel fijne bloedvaatjes bevat. Bij irritatie zetten deze vaatjes uit, waardoor het oog rood wordt.
Lees meer

Er zijn twee soorten contactlenzen (CL) voor dagelijks gebruik: vormstabiele (ook wel harde) contactlenzen en zachte contactlenzen (maand-, week-, daglenzen). De ernstiger complicaties doen zich het meest voor bij zachte contactlenzen.
Lees meer

Uw behandelend arts of optometrist heeft voorgesteld bij u een oogdrukmeting uit te voeren. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rondom de metingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd om een beeld te krijgen van uw oogdruk gedurende de dag (dagcurve).
Lees meer

Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht van een slechte kwaliteit om hun ogen goed vochtig te houden. Het gevolg is dat de ogen gaan branden en steken of slijm gaan afscheiden. Soms leidt dit weer tot een teveel aan tranen. Deze zijn echter niet van een goede samenstelling, zodat er geen goede laag tranen op het oog ontstaat en het oog kwetsbaar wordt voor uitdroging.
Lees meer

Fluorescentie angiografie is een onderzoek waarbij digitale foto’s van het netvlies worden gemaakt met behulp van flitslicht en een speciaal fototoestel. U krijgt hiervoor een in water oplosbare kleurstof (fluoresceïne) in een bloedvat van uw arm gespoten. De kleurstof verspreidt zich door het hele lichaam, dus ook naar het oog. Vrijwel direct na het inspuiten komt het ook in de bloedvaten van het netvlies. Dan worden er een reeks foto’s gemaakt.
Lees meer

Het gezichtsveld is alles wat uw oog kan zien van zijn omgeving zonder dat u uw oog beweegt. Als u naar een bepaald punt kijkt, ziet u meer dan dat punt alleen. Alles wat u daar omheen ziet, noemen we het gezichtsveld. Het gezichtsveld van het rechter- en linker oog overlapt elkaar in het midden(a).
Lees meer

Herpes zoster, beter bekend als gordelroos, is een virale ziekte die een huidziekte veroorzaakt. Deze gaat gepaard met roodheid en met vocht gevulde blaasjes. De blaasjes vormen korstjes en kunnen blijvende littekens geven.
Lees meer

Pterygium is het Griekse woord voor vleugel. Het bindvlies wat het oogwit bedekt, groeit in een driehoekige vorm (als een vleugel) over het hoornvlies. Het hoornvlies is het heldere venster aan de voorkant van het oog.
Een pinguecula (Latijn voor ‘vetbolletje’, soms ook pingueculum genoemd) is een witgele zwelling in het bindvlies van het oog aan de neuszijde van de oogbol.
Lees meer

Herpes simplex is een virus dat infecties kan veroorzaken in de huid, slijmvliezen en zenuwen. Er zijn twee belangrijke soorten herpes simplex Virus (HSV).
Lees meer

Dit is het doorzichtige heldere voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnen komt. Dit deel ligt voor de iris (regenboogvlies). Het buitenste deel van het hoornvlies is bedekt door een dun laagje. Dit heet het epitheel.
Lees meer

U heeft met uw oogarts gesproken over de wenselijkheid of noodzaak om geneesmiddelen in uw oog te spuiten (injecteren). De voor u belangrijke informatie hierover wordt in deze folder weergegeven. Deze informatiefolder kunt u thuis nog eens rustig doorlezen.
Lees meer

De oogarts heeft bij u uveïtis vastgesteld. In deze folder leest u meer over deze ziekte en de behandeling ervan. Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies in het oog. Uveïtis wordt gebruikt als een verzamelnaam voor inwendige oogontstekingen.
Lees meer

Als mens hebben we twee ogen nodig die goed samenwerken voor écht dieptezicht, ook wel binoculair dieptezicht genoemd. Binoculair dieptezicht wordt ontwikkeld in de eerste 2 levensjaren. Belangrijk bij het zien van diepte is een rechte oogstand, zodat de ogen goed kunnen samenwerken.
Lees meer

Een laser kunt u het beste zien als een soort speciale gloeilamp, maar dan een gloeilamp die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden. Er bestaan verschillende soorten lasers. Zij verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. In de oogheelkunde worden vooral de Argonlaser en de Yag-laser gebruikt.
Lees meer

Een lui oog is een oog wat minder goed ziet doordat het zicht op jonge leeftijd niet goed heeft kunnen ontwikkelen. Meestal is één van de ogen lui, maar soms kunnen ook beide ogen lui zijn. Een lui oog kan alleen tijdens de kinderjaren worden behandeld. Daarom is het van belang dat deze afwijking vroeg ontdekt wordt.
Lees meer

De voorkant van het oog wordt gevormd door het hoornvlies. Hierdoor valt het licht naar binnen. Vervolgens gaat het door de pupil (de ronde opening in het regenboogvlies), door de lens en door de glasvochtruimte die gevuld is met een heldere gelei (het glasvocht). Uiteindelijk komt het licht terecht op het netvlies.
Lees meer

Om scherp te zien is het nodig dat lichtstralen uit de buitenwereld precies op het netvlies van het oog samenvallen. Bij het normale oog zorgt de breking van het licht door het hoornvlies en de lens ervoor, dat bij het zien in de verte op het netvlies een scherp beeld ontstaat.
Lees meer

Instructie voor patiënten en familie/mantelzorgers die oogdruppels moeten toedienen vóór en/of na een operatie/ingreep.
Lees meer

Blepharitis is een ontsteking van de kliertjes van Meibom die zich in de ooglidrand bevinden. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Meestal is er sprake van meer schilfers in de ochtend en ook dan een rood oog. Het is bijna altijd een chronisch probleem en wordt dan ook wel Meibomklier dysfunctie genoemd.
Lees meer

Het goed functioneren van de ogen hangt mede af van de positie en functie van de oogleden. Bovendien hebben de oogleden grote invloed op het uiterlijk. De onderoogleden kunnen ‐ vooral op oudere leeftijd ‐ naar binnen of naar buiten draaien.
Lees meer

Een OCT is een beeldvormende techniek die hoge resolutie beelden kan maken van structuren van het oog. Het is te vergelijken met een echo. Bij een OCT wordt er gebruik gemaakt van lichtgolven in plaats van geluidsgolven. De beelden geven een doorsnede weer van bijvoorbeeld het netvlies of de oogzenuw van het oog. Een OCT wordt veel gebruikt voor de screening op glaucoom (hoge oogdruk), daarnaast is het een goed hulpmiddel om de juiste diagnose te stellen of te bevestigen.
Lees meer

De ziekte van Graves-Basedow is een auto-immuun aandoening. Auto-immuun wil zeggen dat het lichaam antistoffen maakt tegen (delen van) het eigen lichaam, waardoor ziekteverschijnselen ontstaan.
Lees meer

Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt ‘staar’ of ‘cataract’ genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt daarmee te maken.
Lees meer

Uw behandelend arts heeft voorgesteld bij u de traanpunt te vergroten. In deze folder leest u alles over de gang van zaken rond de ingreep.
Lees meer